Associacions amb les que col·laborem


Notícies

Assemblea General de l'ACBA 2022 [10/06/2022]

El passat 19 de maig va tenir lloc l’assemblea general de l’Associació Catalana de Bioarqueologia. L’assemblea, que va tenir lloc de manera virtual a les 18:00h, va aplegar 17 socis i sòcies. Lluís Garcia, president de l’ACBA, va exposar les activitats realitzades durant l’any. Destaquen diverses accions com la participació en Congrés Internacional sobre Gestió del Patrimoni Arqueològic, on vàrem presentar un pòster amb el títol “El patrimoni bioarqueològic, entre la destrucció i l’interès mediàtic". Les activitats de divulgació han estat diverses, i destaca la la Tribuna d’Arqueologia que, com cada any, reserva una de les conferències a una proposta que sorgeix de l’ACBA. Aquest any la conferència va ser a càrrec de Ferran Antolín (Deutsches Archäologisches Institut, Alemanya) per presentar el projecte Agrichange. És destacable també la compareixença a la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya (2022) per part de Lluís Garcia per a explicar la importància del paper del patrimoni bioarqueològic per al coneixement de les societats humanes, i la necessitat de garantir-ne l'estudi si es proposa una nova Llei de Patrimoni Cultural o es revisa la normativa actual. En relació amb les xarxes socials, l’activitat es continua a Facebook (1108 seguidors/res) i a Twitter (299 seguidors/res). Destaquem la importància de l’abast d’algunes de les informacions compartides a Facebook al llarg de l’any, que arriben fins a 500 persones. L'informe de tresoreria, presentat pel tresorer, F. Burjachs, que reflecteix el bon estat de salut econòmica de l'associació, va ser aprovat pels presents a l'acte.

En aquesta assemblea es van renovar els càrrecs de les dues vocalies que fins ara ocupaven Maria Saña i Alessandra Pecci. L’ACBA agraeix el compromís i la feina realitzada durant aquests anys per part de les dues vocals. Després de sotmetre-ho a votacions s’escull per unanimitat la incorporació de Miguel Tarongi (arqueobotànic) i Lua Valenzuela (zooarqueòloga) com a vocals de la junta de l’ACBA. D’altra banda, s’han renovat el càrrecs de President i Secretària. La nova junta està formada per Lluís Garcia Petit (president), Sílvia Valenzuela (vicepresidenta), Ariadna Nieto Espinet (secretària), Francesc Burjachs (tresorer), Miguel Tarongi (vocal 1), Ethel Allué (vocal 2), Lua Valenzuela (vocal 3) i Aitor Burguet-Coca (vocal 4).

Aquest any celebrem el 15è aniversari de l’ACBA. Durant aquests darrers 15 anys l’associació ha incrementat de manera constant el nombre de membres, i arriba a la xifra de 90 membres al 2022. Des del 2011 s’han realitzat 6 reunions Oikos de Bioarqueologia, en les quals s’han compartit els resultats de la recerca dels membres, que consoliden  aquesta reunió com un fòrum pel coneixement i difusió de la bioarqueologia a Catalunya.Nou impuls per la bioarqueologia [16/05/2022]

L’objectiu de l’ACBA és fomentar la recerca en bioarqueologia. Per aquest motiu, durant els darrers anys s’han dut a terme accions de divulgació i promoció que han contribuït al reconeixement de les disciplines que integren la bioarqueologia. Un dels aspectes més importants perquè hi hagi un compromís amb els estudis bioarqueològics és l'accés a les persones que en són expertes. Entre els membres de l'ACBA hi ha persones especialistes en totes les disciplines bioarqueològiques, que coneixen els protocols de mostreig que són imprescindibles. A més a més, són les persones que poden fer aquests estudis. És per aquest motiu que des de l'ACBA s'ha impulsat el disseny d'un fullet informatiu que té com a objectiu ser un reclam per a institucions (museus, ajuntaments) o empreses de l'àmbit de l'arqueologia (excavació, divulgació) interessades en tenir informació de primera mà. Les restes bioarqueològiques són part del nostre patrimoni, recuperar-les i estudiar-les és essencial per al coneixement del nostre passat.

Us podeu descarregar el fullet aquíTribuna d'Arqueologia 2022 [21/02/2022]

El Cicle anual de conferències de la Tribuna d'Arqueologia inclourà la conferència sobre el projecte AgriChange a càrrec de Ferran Antolín (Deutsches Archäologisches Institut) i estarà moderada per Natàlia Alonso (Universitat de Lleida). Aquesta conferència ha estat proposada per l'ACBA i tindrà lloc en format virtual el proper 9 de Març a les 18;00. A més a més al llarg de l'any hi haurà d'altres conferències d'interès relacionades amb la bioarqueologia que tindran lloc en format precencial (Sala d'Actes del Palau Marc) i virtual (canal youtube).

Per saber-ne més podeu descarregar el programa: Tribuna d'Arqueologia 2022XVI Congrés nacional e internacional de Paleopatologia  [16/02/2022]

El XVI Congrés nacional e internacional de Paleopatologia se celebrarà el 27,28 i 29 d'abril a Girona
Aquest any s'ha organitzat una sessió específica sobre la relació entre les patologies animals i les humanes amb el títol :

Animals, paleopatologies i zoonosi: qui fa emmalaltir a qui?

Aquesta sessió acollirà presentacions sobre els efectes de la gestió i domesticació dels animals que generen canvis en les relacions dels humans i animals que afavoreixen la propagació i transmissió de malalties. Es presentaran treballs basats en noves aproximacions i metodologies per l’anàlisi de dades entorn al registre arqueològic de les paleopatologies.

Per saber-ne més: XVI Congrés de Paleopatologia


 

 4rt Seminari d'Arqueobotànica [19/10/2021]

La Unitat d'Arqueobotànica de l'IPHES organitza el 4rt Seminari d'Arqueobotànica en format presencial i virtual. El seminari es durà a terme en 3 jornades els dies 29 d'octubre, 4 i 20 de novembre 2021.

Per saber-ne més:

4rt Seminari d'Arqueobotànica

 Contractes Postdoctorals i de Personal tècnic a IPHES [19/10/2021]

L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) ofereix 3 contractes postdoctorals i 2 contractes de personal tècnic d'Arqueobioquímica i fotografia científica.

Després de la concessió de la Unitat d'Excel·lència María de Maeztu (CEX2019-000945-M), l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-A prop) ofereix 3 contractes postdoctorals amb una durada de 2 anys i 2 contractes de personal tècnic d'Arqueobioquímica i fotografia científica.

El termini de presentació de les sol·licituds romandrà obert des del 18 d'octubre de 2021 fins al 31 d'octubre de 2021 pels  contractes postdoctorals i fins el 20 d'octubre pels contractes de personal tècnic.

Teniu tots els detalls i informacions de la convocatòria a:

http://www.iphes.cat/job-opportunitiesVI Reunió Oikos de Bioarqueologia 28 i 29 de maig 2021 [18/04/2021]

L’Associació Catalana de Bioarqueologia organitza la VI Reunió Oikos de Bioarqueologia, que es concep com un espai de trobada per afavorir la circulació i l’intercanvi de coneixement entre totes les persones que s’interessen per la recerca bioarqueològica i les diverses disciplines que la integren.

1a Circular

Butlleta d'inscripció Oikos 2021

Programa i Resums Oikos 2021Sobre cabres, ovelles, vaques i porcs. Economia i societat des de l’edat del bronze fins a l’antiguitat tardana a partir d’un estudi zooarqueològic  [22/03/2021]

Ariadna Nieto-Espinet (IMF-CSIC) i Sílvia Valenzuela-Lamas (IMF-CSIC) sòcies de l’ACBA lideren, en col·laboració amb altres col·legues del CNRS, de la Universitat d'Oxford i de l'ICAC,  una publicació a la revista PLOSone sobre un conjunt de milers de restes zooarqueològiques de jaciments de Catalunya. Aquesta recerca s'ha dut a terme en el marc del projecte ERC-StG ZooMWest, que des de l’any 2017 ha publicat diversos treballs científics entorn dels canvis en la ramaderia en moments claus del nostre passat.Beques Predoctorals  [21/01/2021]

En el marc del recent projecte concedit al Departament Prehistòria - UAB, CHEMARCH: The organic chemistry and molecular biology of archaeological artefacts (https://sites.google.com/palaeome.org/chemarch), s’acaben de convocar 15 contractes predoctorals, 4 dels quals a la UAB. Podeu trobar tota la informació a: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/594828Assemblea General de l'ACBA 2020 [29/11/2020]

El passat 25 de novembre va tenir lloc l'Assemblea Anual de l'ACBA que, com a conseqüència de la situació sanitària, es va realitzar de manera virtual. Varen participar-hi una vintena de socis i sòcies connectats des de diferents punts de Catalunya, Espanya i Europa.  Tenint en compte algunes altes i baixes de membres durant 2020, en aquests moments som 79 persones, una xifra que mostra la solidesa i continuïtat de l’Associació. Lluís Garcia, com a president, va presentar l'informe de gestió, en el qual va detallar les diferents activitats dutes a terme durant l'any, com la publicació i presentació, juntament amb la Fundació Alícia, del llibre Les arrels premedievals de la cuina catalana. Sílvia Valenzuela va explicar les activitats del grup de treball Arqueocuina, com les aportacions al Congrés Català de la Cuina i la revisió del protocol de recollida i mostreig de restes bioarqueològiques. Per la seva part, Ethel Allué va informar sobre l’activitat a les xarxes socials, tot destacant l’increment de seguidors i seguidores tant a facebook com a twitter (@ACBA_BIOARQ). Francesc Burjachs, tresorer de l'ACBA, va presentar l'informe econòmic, a on s’informa dels comptes del 2019 i la previsió de despesa de 2020.

Entre les accions previstes per al proper any hi ha la celebració de la Reunió Oikos de Bioarqueologia, que comptarà amb un premi a la millor comunicació presentada per una o un estudiant. En aquesta assemblea s'han renovat i escollit diferents càrrecs de la junta. Es renoven els càrrecs d'Ethel Allué i Francesc Burjachs, mentre que Sílvia Valenzuela deixa la seva vocalia i és escollida per unanimitat com a vicepresidenta. També per unanimitat, Ariadna Nieto assumeix el càrrec de secretària i Aitor Burguet Coca el de vocal. Ariadna Nieto és zooarqueòloga i treballa com a investigadora a l’institut Milà i Fontanals (CSIC), mentre que Aitor Burguet Coca és arquebotànic especialista en fitòlits i està vinculat a l’IPHES i a la URV, on defensarà la seva tesi doctoral properament. Deixen la junta de l’ACBA Llorenç Picornell i Lluís Lloveres, a qui agraïm el compromís i dedicació durant aquest darrers anys.
Presentació del Llibre. Les Arrels premedievals de la cuina catalana [07/11/2020]

LES ARRELS PREMEDIEVALS DE LA CUINA CATALANA- DESCOBRIM ELS ORÍGENS DE LA NOSTRA HISTÒRIA CULINÀRIA A TRAVÉS DE LA BIOARQUEOLOGIA

Presentació de la nova publicació que recull els treballs de la jornada “Les arrels premedievals de la cuina catalana” que inclou els articles dedicats a cinc grans fases cronològiques amb un èmfasi especial en els productes disponibles en cada moment, els que es van incorporant a la nostra dieta, les tècniques de tractament dels aliments i la relació que es pot establir amb alguns plats actuals de la nostra cuina.

Data: Dijous, 12 de novembre de 2020m Hora: 18:00m Durada prevista: 50 minuts
Cost: Gratuït
Públic: Obert a tothom

FES LA TEVA INSCRIPCIÓ A LA PRESENTACIÓ

https://fundacioalicia.classonlive.com/webinar/LES-ARRELS-PREMEDIEVALS-DE-LA-CUINA-CATALANA

 V Reunió Oikos de Bioarqueologia 2019 [05/06/2019]

Els passats dies 25 i 26 de maig es va celebrar la V Reunió Oikos, 2019. La reunió va tenir lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona (Departament de Prehistòria) i va acollir més de 60 membres de l'ACBA. Aquest any les conferències convidades van ser a càrrec de Marta Domínguez, experta en dendrocronologia, i Pilar Iborra, experta en zooarqueologia. Marta Domínguez va exposar els seus treballs sobre dendrocronologia entorn a interpretacions paleoambientals, cronològiques i constructives d'elements arquitectònics i vaixells de fusta d'èpoques històriques. Pilar Iborra va presentar nombrosos estudis de cas entorn a les dades zooarqueològiques de jaciments de l'edat del ferro d'Alacant.

Les 6 sessions de l'Oikos 2019 es varen desenvolupar al llarg del dia 24 de maig i el matí del 25 de maig en un atapeït programa amb 45 comunicacions. Les sessions varen incloure diverses temàtiques:  Estudis paleoambientals, gestió dels recursos vegetals, fauna paleolítica, tafonomia i gestió animal, isòtops estables, ramaderia i pautes de mobilitat, fauna en contextos funeraris i paleodieta. Els estudis presentats es basaven en disciplines i aproximacions a la recerca bioarqueològica com l'antracologia, la carpologia, la palinologia, els isòtops, la zooarqueologia, l'arqueologia experimental, etc. Tanmateix, es varen presentar nombrosos estudis multidisciplinaris que combinen diversos estudis bioarqueològics. Les presentacions varen abastar un ampli ventall cronològic, des del paleolític mitjà fins a èpoques històriques, i geogràfic, des de Barcelona fins a l‘Índia.

La bona disposició de les persones que presentaven els treballs, ajustant-se als temps, va permetre dedicar una estona, al final de cada sessió, a nombroses qüestions i encetar el debat amb molt bona participació de l'audiència.

 Tribuna d'Arqueologia "La producció i el consum de vi a través de les anàlisis dels residus químics en materials arqueològics" [05/05/2019]

Cada any la Tribuna d'Arqueologia organitza una conferència sobre Bioarqueologia en coordinació amb l'ACBA. El proper 8 de Maig 2019 serà l'Alessandra Pecci investigadora "Ramon y Cajal" de la Secció de Prehistòria i Arqueologia (Universitat de Barcelona) qui participarà en la Tribuna d'Arqueologia. L'Alessandra Pecci és experta Arqueometria i estudia els residus químics que queden dipositats a les ceràmiques o morters. La conferència que impartirà tractarà sobre els estudis del consum del vi a la Mediterràni amb el títol "La producció i el consum de vi a través de les anàlisis dels residus químics en materials arqueològics”. La moderació de la conferència anirà a càrrec del Francesc Bujachs investigador de l'IPHES (ICREA). La conferència tindrà lloc al Palau Marc a partir de les 19,00h, a la sala d’actes del Palau Marc (Rambla de Santa Mònica, 8, Barcelona) i s’emetrà en directe per vídeostreaming.   

Per saber-ne més: https://tribunadarqueologia.blog.gencat.cat/V Reunió Oikos de Bioarqueologia 2019 [29/01/2019]

L’Associació Catalana de Bioarqueologia i la Universitat Autònoma de Barcelona organitzen la V Reunió Oikos de Bioarqueologia, que es concep com un espai de trobada per afavorir la circulació i l’intercanvi de coneixement entre totes les persones que s’interessen per la recerca bioarqueològica i les diverses disciplines que la integren. La reunió Oikos tindrà lloc els dies 24 i 25 de maig de 2019 a la Facultat de Filosofia i Lletres (Universitat Autònoma de Barcelona).

La V Reunió Oikos de Bioarqueologia comprèn dues conferències i comunicacions relacionades amb la bioarqueologia. En aquesta V Reunió les conferències aniran a càrrec de Marta Dominguez i Pilar Ivorra Només s’admet una comunicació com a primer autor/a per participant inscrit/a. La llengua oficial és el català, però s’accepten comunicacions en castellà, anglès i francès.

Els resums de les comunicacions, d’extensió lliure, es publicaran en un volum que es lliurarà a les persones inscrites el mateix dia de la reunió.

Primera Circular

Butlleta d'inscripció

Plantilla ResumsJornada sobre professionalització i futur: cap a on va la bioarqueologia? [01/06/2018]

El pròxim dissabte 30 de juny es celebrarà l’onzena assemblea general ordinària de socis i sòcies de l'ACBA al Museu d'Arqueologia de Catalunya (Barcelona). El mateix dia tindrà lloc la “Jornada sobre professionalització i futur: cap a on va la bioarqueologia?”, que organitzem des de l'ACBA al Museu d'Arqueologia de Catalunya. Amb aquesta jornada, que començarà a les 10.30 h, des de l'ACBA hem volgut crear un espai de debat conjunt per a reflexionar sobre l'estat actual de la nostra professió i sobre les futures línies d'acció que en aquest sentit podem emprendre com a col·lectiu i com a associació.Màster en Estudis avançats en arqueologia de la Unversitat de Barcelona [18/05/2018]

El curs 2018-2019, la Secció de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Barcelona posa en marxa un nou màster sobre ESTUDIS AVANÇATS EN ARQUEOLGIA DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA. Aquest màster ofereix una formació avançada en l'avantguarda dels estudis arqueològics actuals, centrada en les disciplines, mètodes i tècniques provinents d'altres camps aplicats a l’arqueologia, com la geologia, la geografia, la biologia, la química i la conservació.

Per saber-ne mésXI Jornadas de Jóvenes Investigadores en Arqueologia [01/05/2018]

Del 9 al 12 de Maig es celebren a Tarragona les XI Jornadas de Jóvenes Investigadores en Arqueología (JIA), que tindran com a tema principal "Migracions, recursos i noves dinàmiques". Les sessions tindran lloc al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. Aquestes jornades estan destinades a joves no doctors que es dediquen a la recerca en arqueologia.  En el marc de les jornades s'organitzen fins a 23 sessions, taules rodones i workshops entre les quals algunes sobre bioarqueologia. Aquestes jornades han comptat amb el patrocini de l'ACBA.

Per saber-ne mésCurs d'introducció a l'Arqueobotànica [07/04/2018]

Llorenç Picornell-Gelabert imparteix un curs d'arqueobotànica a l'aula Virtual de la Universidad de Múrcia. Es tracta d'un curs de 3 crèdits ECTS en línia que es portarà a terme entre el 1 de maig i el 31 de juliol. El principal objectiu d'aquest curs és proporcionar a l'alumnat una introducció a l'arqueobotànica, contemplant tant la definició teòrica i metodològica de la disciplina i els seus diversos camps d'estudi, com les diferents disciplines i tècniques de treball que la integren. Durant el curs s'abordaran de forma detallada els aspectes fonamentals de la disciplina: la definició de la arqueobotànica i del seu objecte d'estudi, els diversos tipus de restes de plantes en contextos arqueològics i les disciplines encarregades del seu estudi, el treball de recuperació de les restes al camp, el treball d'anàlisi en laboratori i el tractament i interpretació de les dades obtingudes.

Per saber-ne més¿Qué es el Viagra (Sildenafil)? [07/03/2018]


Congrés de la Association of European Archaeologists a Barcelona del 5 al 8 setembre 2018 [31/01/2018]

Membres de l'ACBA participen en l'organització de vàries sessions en el marc de congrés de la European Association of Archaeologists (EAA). El Congrés tindrà lloc a Barcelona els dies 5 al 8 de setembre de 2018. Les sessions estan dedicades temes diversos que s'apropen a la bioarqueologia des de diverses perspectives científiques. La data límit per enviar resums és el 15 de Febrer de 2018.

Llorenç Picornell, Gabriel Servera-Vives, Alejandro Valenzuela Oliver junt amb d'altres col·legues organitzen la sessió #392 The “island laboratory” revisited: integrating environmental and socio-cultural approaches.

Raquel Piqué i altres col·legues organitzen la sessió #774  The missing woodland resources: approaches to the technological use of plant raw materials.

Paloma Vidal, Ethel Allué i d'altres col·legues organitzen una sessió sobre tafonomia antracològica.  Sessió #110 Disentangling human from natural factors: taphonomical value of microanatomical features on archaeological wood and charcoal assemblages

Santiago Riera, Jordi Nadal i d'altres col·legues organitzen la sessió #582 URBAN BIOARCHAEOLOGY: consumption and trade in Roman and medieval towns.

Per saber-ne mésVè Congrès Internacional d'Arqueologia Experimental [16/10/2017]

Els dies 25 al 27 d'Octubre es celebra el Vè Congrès Internacional d'Arqueologia Experimental a Tarragona. La jornada científica tindrà lloc a l'Aula Magna de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. El divendres dia 27 tindrà lloc a les instal·lacions del Port de Tarragona una jornada pràctica oberta al públic. Aquest congrès ha estat organitzat per Isabel Cáceres i Isabel Expósito, membres de l'ACBA, entre d'altres investigadors i investigadores de IPHES, ICAC i ICRPC.

Per saber-ne més

http://www.iphes.cat/press-office/vth-international-congress-experimental-archaeology

http://iphes-noticies.blogspot.com.es/IV Reunió Oikos de Bioarqueologia 2017 [08/06/2017]

Els passats 25 i 26 de maig es va celebrar a Barcelona la IV Reunió Oikos de Bioarqueologia 2017. Aquest any la reunió ha estat organitzada per la Universitat Pompeu Fabra i l'ACBA, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura i de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens i Vives, i la col·laboració del grup de recerca CaSEs liderat per Marco Madella. La reunió va ser tot un èxit de participació, amb 36 comunicacions i 61 persones inscrites. L'OIKOS 2017 va comptar amb dues conferències apassionants a càrrec d'Ernestina Badal, professora titular de la Universitat de València, i Marta Moreno, investigadora titular del Instituto de Historia (CSIC, Madrid). Ambdues conferències van plantejar de manera detallada el significat dels estudis bioarqueològics, la primera des de la perspectiva de les plantes i la segona des de la dels animals. Les conferenciants varen posar l'èmfasi en les problemàtiques relacionades amb la identificació taxonòmica i les aplicacions, tant tradicionals com més innovadores, de les disciplines de cada àmbit. Pel que fa a les comunicacions, van ser molt nombroses, amb participants de tots els àmbits de la recerca bioarqueològica i que treballen en diverses àrees geogràfiques (des de Catalunya fins l’Índia, passant per Amèrica del Sud i Àfrica) i períodes cronològics (des del plistocè fins a l’època medieval). Durant les presentacions d'ambdós dies es varen intercalar treballs sobre fauna i flora a través d'estudis zooarqueològics, l'estudi de fitòlits, estudis antracològics i palinològics, entre d'altres. Les problemàtiques sobre la dieta humana, el paleoambient, la gestió dels recursos animals i vegetals i els problemes tafonòmics varen ser eixos centrals d'alguns dels treballs presentats. Destacar que ha estat significativa la participació de joves investigadors i investigadores que varen presentar els resultats dels seus treballs de fi de grau, treballs de màster o projectes de tesis doctorals. Això confirma sens dubte l’excel·lent trajectòria de la bioarqueologia a Catalunya, fruit dels esforços de la comunitat bioarqueològica. Tot i la manca de temps durant les presentacions per discutir i fer preguntes, les llargues pauses i els dinars varen servir per intercanviar experiències amb els participants. EZI2017 - Trobada de Zooarqueologia Ibèrica 2017 [13/06/2016]

Durant el mes d'abril de 2017 tindrà lloc la Trobada de Zooarquelogia Ibèrica 2017 en associació amb la 5ena Reunió Cientíca de Arqueomalacologia de la Península Ibèrica. La Reunió tindrá lloc els dies 26-29 d'abril de 2017 a Faro (Portugal).Oferta de feina per a Bioarqueòlegs [02/06/2016]

La Canterbury Christ Church University oferta una plaça per a arqueòlegs, més específicament per a osteoarqueòlegs.Contracte Bioarqueologia a Montpellier [30/03/2016]

Contracte Doctoral dirigit a estudiants de fora de la Universitat de Montpellier 

 Laboratori Experimental de Tafonomia [05/02/2016]

El Museo Nacional de Ciencias Naturales a Madrid, vol posar en marxa com a servei extern el Laboratori Experimental de Tafonomia. Excavació Arqueològica al jaciment de Pleistocè del Barranc de la Boella (La Canonja, Tarragona) [03/02/2016]

Vols participar a la campanya d'excavació del jaciment Pleistocè del Barranc de La Boella?Domestication and hybrid communities Coexistence, coevolution, cooperation [22/10/2015]

Reunió Internacional que es celebrarà els dies 14 i 15 d'abril de 2016 al Muséum national d’histoire naturelle and musée du quai Branly (Paris)MEDINES Conference, Tarragona, 3 a 5 de febrer de 2016 [15/09/2015]

MEDINES Conference, Tarragona, 3 a 5 de febrer de 2016

El proper mes de febrer es celebrarà a Tarragona el Simposi “Late Glacial to Early Holocene socio-ecological responses to climatic instability within the Mediterranean Basin”, organitzat per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i la Universitat Rovira i Virgili (URV).Jornades Internacionals d’Osteoarqueologia i Arqueolgia Forense [03/06/2015]

Es celebraran a Pineda de Mar (Barcelona) els dies 4 i 5 de setembre de 2015Les Carnivores : Evolution, Ecologie, Taphonomie, Archéologie (CEETA) [07/05/2015]

Curs sobre carnívors que es celebrarà al juny de 2015 al CNRSIII Reunió Oikos [29/04/2015]

Programa definitiu de la III Reunió OikosArqueologia Funeraria [27/03/2015]

Curs d'especialització en Arqueologia funerària. Interpretació de les restes humanes, animals i vegetalsIII Reunió Oikos de Bioarqueologia [22/01/2015]

L’Associació  Catalana de Bioarqueologia i la Universitat de Barcelona organitzen la III Reunió Oikos de Bioarqueologia.21st Annual Meeting of the European Association of Archaeologists (EAA) Glasgow (2 - 5 setembre 2015) [13/01/2015]
Sessió de Bioarqueologia sobre producció i consum de begudes fermentades i menjars en comunitats perhistòriques i protohistòriques


Les Arrels Premedievals de la Cuina Catalana [10/11/2014]

El passat 3 de noviembre es va celebrar la seu de la Fundació Alícia, al Complex Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages) una jornada sobre “Les arrels premedievals de la cuina catalana”. La jornada estava organitzada per l’ACBA i per la Fundació Alícia. Va ser tot un èxit. Hi van assistir 115 persones d'àmbits ben diversos como ara la veterinària, la tecnologia de l'alimentació, l’arqueologia i la cuina. També van assistir professors i alumnes d'hostaleria.Setena assemblea general de l’Associació Catalana de Bioarqueologia [12/05/2014]

El proper 23 de maig al seminari del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB Taula rodona sobre bases de dades bioarqueològiques [12/05/2014]

Tindrà lloc el 23 de maig a les 16 h al seminari del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UBCongres African Large Carnivores: impacts on ecosystems and humans interactions [08/05/2014]

El congrés es durà a terme al National Museum of Kenya, a Nairobi entre el 24 i el 27 de juny. 

 

 Ofertes de treball a la University of Exeter [19/04/2014]

La University of Exeter (Devon, Regne Unit) ha publicat diverses ofertes de treball relacionades amb la bioarqueologiaARCHIMEDE convoca 5 contractes d'investigació de 3 anys de duració [19/04/2014]

ARCHIMEDE convoca 5 contractes d'investigació de 3 anys de duracióContractes per doctors de l'Ecole Doctorale del Muséum National d'Histoire Naturelle [19/04/2014]

L’Ecole Doctorale del Muséum National d'Histoire Naturelle treu a concurs 53 contractes doctorals a partir d'octubre de 2014.GEOMEDISLANDS 2015 [18/03/2014]

El International colloquium on Geoarchaeology of the Mediterranean islands ja té noves dates per la seva propera reunió.Sobre la convocatòria Eurias 2014-15 [31/10/2013]

EURIAS (European Institutes for Advanced Study Fellowship Programme) és un programa internacional de mobilitat que ofereix residències d'investigació de 10 mesos en 16 instituts d'estudis avançats.Col·loqui "Les meules à grain du néolithique à l'An Mille" [12/05/2013]

Col·loqui "Les meules à grain du Néolithique à l’an mille : technique, culture, diffusion". Dies: del 15 al 17 de maig de 2014Convocatòria oberta per plaça postdoctoral [01/03/2013]

Convocatòria oberta per una plaça Postdoctoral d'un any de durada en el Museu Nacional d'Història Natural de ParisSeminaris recerca avui: Noves perspectives en ciències humanes i socials [27/03/2013]

Seminari "Cereals, cascall, glans i avellanes. La producció d’aliments d’origen vegetal durant el Neolític al Nord-est peninsular", per Ferran Antolín (IPNA, Universitat de Basilea).Associació Catalana de Bioarqueologia - acba@bioarqueologia.cat

- disseny i programació -